torstai 21. tammikuuta 2021

Naisellista yksinpuhelua by Outi

 



Mietin pitkään, että mistä kirjoittaisin teille.
Päätin kuitenkin, että kerron tämän hetkisistä fiiliksistä ihan noin niin kuin yleisesti vain.
Aloitetaan tästä valloilla olevasta talvesta.
Kaikki blogiani pidempään lukeneet tietävät, että en ole talven lapsi.
Myönnän kuitenkin, että lumi on tehnyt kaikesta kaunista ja lapset tietysti tykkäävään peuhata lumihangessa.
Talvi saa aina minut juomaan teetä enemmän, joka onkin hyvä juttu, koska teessä en käytä sokeria, mutta kahviin laitan aina kaksi lusikallista sokeria.
Olen ollut niin tyytyväinen mieheni minulle ostamaan talvitakkiin, joka on pitänyt minut lämpimänä kylmempinäkin päivinä.


Muistatteko kun kirjoitin anemiastani ja kamalista kuukautisista, jotka kestivät lähes 3 viikkoa (useamman kerran vuodessa) kerrallaan?
Kävin viime tiistaina laitattamassa hormonikierukan ja nyt todellakin toivon, että vastaavia vuotoja ei enää tulisi.
Sain ferritiinitasoni nousemaan normaalin rajoille, mutta kärsin edelleen anemiasta.
Lääkärin arvion mukaan parantumiseen menee jopa vuosia.
Siksi olen puhunut tästäkin asiasta avoimesti, koska toivon, että joku joka kärsii kovista kuukautisvuodoista, hakisi apua aiemmin kuin minä.
Jos olisin mennyt vaikka puolivuottakin aiemmin lääkäriin, eivät veriarvoni olisi päässeet niin alhaisiksi.
Kierukan asentaminen ei sattunut, mutta tuntui vähän epämukavalta ja pari kertaa nipisti vähän.
Vuotoa ei tullut laiton jälkeen kuin pari tuntia ja oli pari päivää painen tunnetta alavatsalla. 
Nyt jännitän ensimmäisiä kuukautisia tämän kierukan laiton jälkeen ja salaa toivon, että jäisivät kokonaan jo tulematta.


Yhtänä aamuna bussia vaihtaessa huomasin, että enkeli oli iskenyt, bussipysäkin lasiin, siipiensä kuvan.
Toivottavasti ei ollut pahasti satuttanut itseään.
Minulle nuo siipien kuvat toivat hymyn huulille ja sellaisen rauhan tunteen, että meinasi vaihtobussikin mennä ihan ohi.
Kotiinpäin tullessa siipien kuvat olivat kadonneet tai ainakaan en niitä enää bussin ikkunasta nähnyt.
Ehkä ne oli tarkoitettu minulle iloa ja rauhallisuutta tuomaan...ainakin sille päivälle <3

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua teille kaikille <3




23 kommenttia:

  1. Ihanaa jos olet saanut kierukasta apua vaivoihisi. Mulla on aina ollut melko normaalit kuukautiset, mutta kyllä tuntuu kuitenkin ihanalta kun niitä ei enää tässä iässä ole. Kunhan jaksat muutaman kymmenen vuotta niin sinäkin pääset tähän olotilaan :)
    Oikein kaunista viikonloppua sinulle Outi<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jo 45 vuotias ja kärsinyt esivaihdevuosista nelisen vuotta. En usko, että minun tarvitsee enää parikymmentä vuotta odottaa, että kuukautiset loppuvat. Kierukan laittanut lääkäri meinasi, että n. 7 vuoden päästä pitäisi vaihdevuosioireiden olla ohi.
      Niin odotan, että ssisi vsin nauttia jo olosta ilman vuotoja.
      Kaunista viikonloppua sinulle Kristiina ❤️

      Poista
  2. Kiitos avoimuudestasi. Avoimuus on aina ihan parasta, jos vaikka olisi edes yksi ihminen joka saa siitä apuja. Mulla on myös kierukka, joka tosin pitäisi poistattaa aikas pian, 5 v kohta jo mennyt. Valoisaa viikkistä ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle sanoo lääkäri, että hyvin voi olla nyt ainakin 7 vuotta ja sen jälkeen tuskin enää tarvitsen kierukkaa.
      Ihanaa tulevaa viikkoa Taru ❤️

      Poista
  3. Ihanat siivet, enkelit on aina läsnä - minäkin uskon niin ♥ Mullakin kierukka ties kuinka monetta vuotta ja ollut jo usemman kerran. Mulla on aina mennyt vuoden päivät ennekuin kuukautiset jääneet pois, ekan 1/2v aikana on ollut paljonkin välivuotoja ym mutta aika nopeasti ne sentään niukkenivat. Toivotan että sullakin pian helpottaisi.

    Tarulle tiedoksi, että nykyään kierukat ehkäisevät entisen 5v sijaan jopa 10v.Kannattaa tietty tarkistaa asia, mutta jos tämä tieto pitää paikkansa niin kivahan se vain on :)

    Iloa viikonloppuun ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu kierukasta! Ja mitä varten se on. 😊 Ehkäisyteho voi esimerkiksi kestää 7 vuotta, mutta hoitomuotona endometrioosissa teho saattaa kestää vain muutaman vuoden. 🙂

      Poista
    2. Varmaan juuri tuo, että mitä varten kierukka on laitettu. Minulla tosiaan noiden vuotojen takia ba helpottamaan muutrnkin näitä esivaihdevuosista johtuvia vaivoja.
      Ihanaa alkavaa viikkoa Maikku ja Iitu ❤️❤️

      Poista
  4. Mä niin toivon, että saat avun ja kuukautiset loppuu kokonaan. Ja jos ei heti, niin ainakin pian. Kaikki kehuu kyllä tuota hormonikierukkaa. Mulla oli se lasten välissä, mutta en vaan muista siitä ajasta mitään, oliko menkat vai eikö. Ehkäisyyn kun käytin. Mutta ei ainakaan mitään negatiivista ollut ja Latviassa se laitettiin synnytyksen jälkeen puudutuksella, niin en tuntenut mitään.

    Aivan järkky tuo anemiajuttu ja jos menee vuosia saada se balanssiin. Toivottavasti kierukka auttaa nopeuttamaan prosessia.

    Ihana tuo enkeli, aivan selvää, että enkeli on käynyt siinä pyörähtämässä.

    Ihanaa viikonloppua Outi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monille tuo laitto on ollut kivulias, joten olin jo siitä onnellinen, että pääsin vaan epämukavilla fiiliksillä siitä. Nyt sitten jännätään, että tuleeko menkat. Sormet ristiin, että ei tule.
      Tuo enkeli juttu oli niin hauska kyllä.
      Ihanaa viikkoa sulle Tiia ❤️

      Poista
  5. Postauksestasi on varmasti apua monelle - vaivoihinsa tulee hakea apua ajoissa. Täällä Kainuussa on talvi oikein huolella; lunta satoi viime yönä ihan tolkuttomasti. Pakkasta on vain -12, mutta tuuli saa kylmyyden luihin ja ytimiin. Viikonlopuksi on luvattu lumisadetta, että pihajumppaa on tiedossa. Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on nyt pari päivää ollut loskasää. Jopa minä olisin pitänyt pienen lumipeitteen js parin asteen pakkasen mieluummin kuin tämän sään.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Tarja ❤️

      Poista
  6. Tuo ferritiinitason selvittäminen on itseänikin mietityttänyt, muistui taas tästä postauksestasi mieleen ja tein samantein välihypyn ferritiiniasioita tutkiakseni ja hitsit nyt kyllä käyn tutkimuksissa. Kiitos kimmokkeesta !
    PS. Talvi saattaa yllättää tänäänkin; taitaa olla petollisen liukasta ainakin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä käydä tutkimuksissa. Niin monelle jutulle löytyi selitys noiden verikokeiden jälkeen.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  7. Onneksi olet nyt saanut apua ja toivotan, että anemia nyt helpottaa ja olo muutenkin. Usein sitä lykkää avun hakemista - kuten minä paksusuoleni kanssa. Sitä ikäänkuin siirtää "itsensä syrjään kiireeseen vedoten" vaikka tärkeintä olisi huolehtia omasta jaksamisesta.

    Mukavaa viikonloppua Outi <3 Toivottavasti lumi ei sula ihan kokonaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kaikki muut menee ains minun ohi, jokin äiti juttu varmaan 😂 Onneksi sain nyt asian hoidettua js nyt vaan toivotaan, että kaikki menee hyvin tämän kierukan kanssa.
      Kivaa alkavaa viikkoa sinulle Marjo ❤️

      Poista
  8. Minäkään en ole oikein talvi ihminen, mutta kyllä tästä nykyään nauttii, kun kunnon talvi tulee vasta tammikuussa ja huhtikuuhun mennessä ohi. Toista se oli 1980 ja 1990 luvulla, kun talvi alkoi marraskuussa. Sillo se oli pitkä.
    Mukavaa viikonloppua Outi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lspsuuden talvet oli ihan parhaita. Oltiin niin paljon ulkona, että poskiin tuli paleltumia.
      Mukavaa viikkoa sinulle Minttu ❤️

      Poista
  9. Teillä on kyllä oikein kunnon talvi tänä vuonna ,ja lumiset kuvat saavat minut hetkeksi kaipaamaan lunta-.
    Hyvä että sait apua vaivoihisi, ja toivottavasti kierukka tosiaankin auttaa.
    Hyvää viikonloppua Outi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin toivon näin. Lumi kyllä tekee kaikesta niin kaunista. Syksyn harmauden jälkeen oli taas ihana saada vähän lunta.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Jael ❤️

      Poista
  10. Kiva kun kirjoitat juurikin tämän ikäisten naisten mahd.vaivoista,itse saman ikäinen kun sinä.Minulla siis myös todella runsaat viikon kestävät kuukautiset ja siteitä pitää olla sikin sokin vähintään 5 samaan aikaan ja ei mitään pikkusiteitä vaan kaikista paksuimpia ja isoimpia(ja silti menee läpi!!).Myös ainainen anemia vaivaa,hemoglobiini aina reilun sadan paikkeilla ja ferritiini oli toissa kerralla mitattaessa 5 ja siitä sain nousemaan 16 eli älyttömän alhainen.On vaan jo tottunut tähän ainaiseen väsymykseen,syön siis jatkuvasti rautaa.Ja juurikin hormonikierukka olisi se mikä itseänikin voisi auttaa,vaikken sitä millään haluaisi ottaa.Kerrothan myöhemmin kokemuksia hormonikierukasta lisää,jään odottelemaan,niin plussat kuin miinuksetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olin pitkään tätä kierukkaa vastaan, mutta olen kuullut miten hyvin se on auttanut ystävieni vastaaviin ongelmiin, että nyt sen uskaltauduin ottamaan. Lupaan kertoa kierukka kuulumisia tssaisin väliajoin täällä blogissa.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  11. Koska jostain syystä sössin viime viikolla kommenttini lähettämisen tähän postaukseen, niin pistetään nyt uusiksi. Mitähän silloin kirjoitin. :D

    Ainakin siitä, että itselläni kierukka on ollut nyt kolmisen kuukautta ja kuukautiseni ovat olleet kivuttomammat ja olen vuotanut huomattavasti vähemmän. Kärsin tosin kuukautisten jälkeen aina tiputteluvuodosta, mutta siitä minua varoitettiinkin ja tiputtelu voi jatkua monta kuukautta. Toivon kuitenkin sen loppuvan ajan kanssa ja kuukautisetkin voisivat kadota täysin. Tosin jo tämä, että ne eivät ole kivuliaat ja runsaat, on jo helpotus!


    https://naissanelioissa.wordpress.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullehan kierukka asennettiin vasta kuukautisten jälkeen ja nyt on eka kuukautiset asentamisen jälkeen. Vatsaa kouri tutunlaisesti pari päivää, mutta vuoto on todella niukkaa. Tällaiset kuukautiset kestän kyllä, koska ne mitä minulla oli, oli helvettiä. Minäkin niin odotan, että ei tulisi kuukautisia enää ollenkaan.

      Poista